22.03.2023

İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen'in Ramazan Ayı Mesajı

Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.” (Bakârâ, 185)

23 Mart 2023 Perşembe günü Ramazan ayının birinci gününü idrak edeceğiz. Çarşamba akşamı teravih namazlarımızı kılmaya başlayacak ve gecesinde de sahura kalkarak oruçlarımıza niyet edeceğiz.

Ramazan ayı Hz. Peygamber (sav) diliyle “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan hem dünyamız hem de ahiretimiz için kazançlı mübarek bir aydır.

Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerim bu ayda, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nde inmeye başlamış, âlemlere rahmet Sevgili Peygamberimiz nübüvvetle bu ayda şereflenmiş, İslâm’ın beş şartından biri olan olan oruç bu ayda farz kılınmıştır.

Ramazan Kur'an ayıdır. Kur’an, Kalplere nur, gönüllere şifa, müminlere rahmet ve bütün insanlığa hidayet rehberidir. İnsanlık âlemini evrensel ilkelerle buluşturmuş, insanlığı yüksek değerlere kavuşturmuştur. Bu kitap tüm insanlığı hakka, adalete, merhamete, ahlak ve fazilete çağırmıştır. Biz müminlere iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı, güzel ile çirkini hayır ile şerri birbirinden ayırt etmeyi öğretmiştir.

Ramazan oruç ayıdır. Yüce Allah, Bakara 183. ayette "Ey iman edenler! Oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki oruç tutmak suretiyle kötülüklerden korunursunuz." buyurmuştur. Ramazan, rahmet, mağfiret ve bereket ayıdır. Kulun açlığını, susuzluğunu umursamayıp, nefsini sabırla tezkiye ve terbiye ettiği bir aydır.

Ramazan, bizler için yenilenme, günahlardan arınma ayıdır. İhtiyaç sahiplerine, depremzede kardeşlerimize ikramda bulunma mevsimidir. Güler yüzle insanların gönlünü kazanma, kırgınlıklara küskünlüklere son verme, ailemizle, eş ve dostlarımızla mutluluğun ve manevi huzurun doruklarına ulaşma ayıdır.

Öyleyse geliniz Ramazan ayında İhtiyaç sahibi (Depremzede) kardeşlerimize bakarak bir lokma ekmeğin, bir bardak suyun kıymetini anlamak için empati yapmaya çalışalım. Halis tövbe ve samimi dualarımızla günahlarımızdan arınmaya gayret edelim. Oruç gibi bir nimetle, her gün belki de umursamadan israf ettiğimiz nimetlerin değerini bilelim. Teravih namazlarımızı camilerde cemaatle kılarak dil, ırk, mezhep farklılığı gözetmeden birlik ve beraberliğimizi, kardeşlik duygularımızı perçinleyelim. Okuyacağımız mukabelelerle her zamankinden daha çok Yüce Allah ile manen beraber olmanın tadına varalım.

Bu vesileyle güzel ilimizin, ülkemizin ve gönül coğrafyamızın Ramazân-ı Şerif’ini tebrik eder ve tüm insanlık için huzur, barış ve esenlik getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ederim.

Dr. Enver TÜRKMEN

Burdur Müftüsü