09.09.2016

KURBAN BAYRAMI ve MESAJI

Dini Bayramlarımızdan olan Mübarek Kurban Bayramı’na bizleri kavuşturan Yüce Mevla’ya hamd olsun.  Bayramlar, İslam kardeşliğinin perçinlendiği neşe ve sevinç günlerimizdir. Bugünlerde sevgi ve dostluklar geliştirilmeli, kırgınlık ve dargınlıklar giderilmeli, büyükler küçüklere sevgi, küçükler büyüklere saygı göstermeli, başta anne ve babalar olmak üzere yakın ve uzak akrabalar, Hastanelerde yatan ve şifa bekleyen hastalar, huzur evlerinde ve yetiştirme yurtlarında kalanlar, fakirler, kimsesizler, yetimler hatırlanmalı ve ziyaret edilmelidir.

Peygamberimiz (s.a.v.) Mekke’den Medine’ye hicret ettiklerinde Medinelilerin cahiliye adetlerinden kalma bayramları kutladıklarını görünce “Allah’ü Teala size onlardan daha hayırlı iki bayram (Ramazan ve Kurban Bayramı) ihsan etti” buyurdu. İşte, o tarihten itibaren Müslümanlar Ramazan ve Kurban bayramlarını kutlaya gelmişlerdir. Adından da anlaşılacağı şekliyle Kurban Bayramında hali vakti yerinde olan Mü’minler  “Rabbin  için kurban kes” (Kevser S.;2) emrine uyarak kurban keserler. Kurban kesenler bilirler ki; kurban, hayat nimetine şükürdür. Kurban, Hz. İbrahim’in oğluna bedel koç kesme emrini yerine getirme mirasını diriltmek içindir. Kurban, Sırata binek hazırlamak içindir. Kurban, günahların affı içindir.

Kurban Bayramı günleri, Hz. İbrahim’in duasıyla Huccacın tek vücut oldukları, aynı iman ve aynı ruhla mübarek topraklarda bulundukları, tek merkezde Kabe’de tavaf ettikleri, tek meydanda, Arafat’ta toplanarak hac farizasını yerine getirdikleri mübarek zaman dilimleridir. Bugünlerde kimse aç açık kalmamalıdır. Çevremizde bulunanlar sevindirilmeli, İhtiyaçları giderilmeli, kendilerine destek olunmalı, kesilen kurban etlerinden yedirilmeli, Memleketimize göz diken dahili ve harici düşmanlara karşı yekvücut olunmalı, Ülkemizin her noktasında terörle mücadele eden, sınırlarımızın dışında Müslüman kardeşlerimizin imdadına koşan güvenlik güçlerimize ve silahlı kuvvetlerimize candan dualar edilmelidir.

Bayram günlerinde teşrik tekbirleri unutulmamalıdır. Teşrik tekbirleri; arefe günü sabah namazının farzından sonra başlar, bayramın dördüncü günü ikindi namazından sonra biter. Toplam: 23 (yirmiüç) vakittir. Erkek-kadın, mukim-seferi, cemaatle kılsın veya yalnız kılsın herkes için kılınan farz namazların arkasından “Allahümme entesselamü ve minkesselamü…” den önce bir kere teşrik tekbiri okunması vaciptir.

Bayram Namazı kılmak da görevlerimizdendir. Bayram namazı iki rekattir. Sadece cemaatle kılınır. Burdur’da Bayram Namazı 12 Eylül 2016 Pazartesi günü saat: 07.17’da kılınacaktır.

Kurban Bayramı arefesi olan 11 Eylül Pazar günü saat:17.00’da Burdur Kabristanlığında şehitlerimiz ve ahırete irtihal edenlerimiz için Kur’an-ı Kerim okunacaktır. Bayram Namazından sonra ise Ulu Cami bahçesinde Sayın Valimizin öncülüğünde bayramlaşma yapılacaktır. Tüm halkımız davetlidir.

Allah (c.c.) Kılacağımız Bayram Namazımızı ve keseceğimiz kurbanlarımızı kabul eylesin.

Bu duygu ve düşüncelerle; Kurban Bayramınızı tebrik eder,  Bayram’ın İlimizin, Bölgemizin, Ülkemizin ve İslam Aleminin huzur ve mutluluğuna, insanlığın barışına vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim. 09.09.2016

Hıdır BAYRAK

Burdur Müftüsü