19.07.2016

BUCAK TANITIM

 

 

            İlçemizin tarihi M.Ö. 1900 Yıllarında Pisidialılar denen bir kavmin, İlçemizin 16 Km. kuzeyinde bulunan Çamlık Köyü yakınlarındaki Cremna Bölgesine yerleşerek burada bir site kurmalarıyla başlamıştır. Bu bakımdan İlçenin ilk yerleşim yerinin Cremna olduğu belirtilmektedir. Pisidialılar M.Ö. 1200 Yıllarında Frig egemenliği altına girmiştir. Bu tarihten sonra bölgede sırasıyla Persler, Makendoyalılar, Yunanlılar ve Romalılar egemenlik sürmüşlerdir. M.Ö.546’da başlayan Pers egemenliği döneminde İlçe sınırları içerisindeki Milyas (Melli-Kocaaliler) 1.Merkezi Bölge olarak kullanılmıştır. İskender’in ölümünden sonra Selekid ve Bergama dolayısıyla Roma egemenliğine geçmiştir. Augustos’un M.Ö. 25.Yılındaki seferi sırasında Koloni haline getirilmiştir.

            Uzun süre Roma ve Bizans’a bağlı olarak kalan bölge, 1381 Yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisine katılmıştır. Osmanlılar devrinde Konya sancağına bağlı olan İlçemiz 1820 Yılında Girmiye adı altında Teke Sancağına, 1900 Yılında Oğuzhan Nahiyesi olarak Antalya’ya ve 1926 Yılında Bucak Kazası olarak Burdur İline bağlanmış ve aynı yıllarda Belediye Teşkilatı kurulmuştur ve Burdur İlinin en büyük ilçesidir.

            Ülkemizin zengin tarihi İlçemize de yansımıştır. Çamlık Köyündeki Cremna, Ürkütlü Kasabasındaki Comane, Kocaaliler Nahiyesindeki Milyas, Yazıpınar (Kestel) Köyündeki Cotrula isimli Antik Şehir kalıntıları, İncirdere Köyündeki İncirhan ve Susuz Köyündeki Susuz Han, ilçemizin tarihi zenginliğinin örnekleridir.

Bucak’ta tarihöncesi çağlarına ait pek çok höyük bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

1-Tepecik Höyüğü (İlçe merkezinde)

2-Höyücek Höyüğü (İlçe merkezinde)

3-Çingene Tepesi (İlçe merkezinde)

4-Şerefönü ve Bozburun (İkizce Höyük) Höyükleri (Ürkütlü Kasabası)

5-Yuva Höyüğü (Yuva Köyü’nde)

6-Uğurlu Höyüğü (Uğurlu Köyü’nde)

7-Karaaliler Höyüğü (Karaaliler Köyü’nde)

 

İlçemizde Bulunan Türk Dönemi Tarihi Eserleri:

1- İncirhanı: Selçuklu Sultanı 11.Keyhüsrev zamanında yapılmıştır. Bucak İlçesi merkezine 7 km uzaklıktadır.

2- Susuzhanı: Susuz Köyü’ndedir. 11.Keyhüsrev zamanında yapılmıştır.

3- Kuyular ve Sarnıçlar: İlçemiz yakınlarında Selçuklulardan Kalma Çift Kuyusu, Uzun Kuyu vardır. Hacı Ömer Sarnıcı da tarihi bir eserdir.

4- Çeşmeler: Üçpınar, Kocakavak Pınarı, İncepınar, İncirhanı Pınarı tarihi çeşmelerimizdendir.