29.03.2017

ÜÇ AYLAR VE REGAİP KANDİLİ MESAJI

İl Müftüsü Hıdır Bayrak, Üç aylar ve Kandiller geçidine 30/03/2017 Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gece Regaip kandiliyle girilmesi sebebiyle bir mesaj yayınladı. Bayrak’ın mesajı.şöyle:
“Yanlışlıklarımızdan uzaklaşıp iyiliklere ulaşmamıza vesile olabilecek Recep, Şaban, Ramazan aylarını kapsayan yeni bir üç aylar mevsimine kavuşmuş bulunmaktayız. Çarşamba günü üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk günüdür. Perşembe akşamı da mübarek Regaip Kandilidir.

Üç aylar; Receple başlayan, Şaban’la devam eden ve Ramazan’la son bulan ayların toplu adıdır. Bu aylara kavuşturan Yüce Allah’a hamd ediyor, Peygamber efendimizin duasıyla bu mübarek ayları karşılıyoruz, “Allah’ım Recep ve Şaban’ı bize mübarek eyle ve bizleri Ramazan ayına kavuştur.”

Ülkemizde asırlardır üç aylar geleneği oluşmuş, Ramazan hazırlığı Recep ayının girmesiyle başlar hale gelmiştir. Recep ayının ilk gecesi Regaip gecesi, 27.gecesi Miraç gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesi Beraat gecesi, Ramazan ayının 27.gecesi ise Kadir gecesi bu mübarek üç ayların içindedir.

Regaip, çok değerli hediye, bağış, içten gelerek ve yoğun bir şekilde arzu edilen şey anlamlarına gelir. Cenab-ı Hakk’ın ilahi ihsan ve manevi hediyelerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi ve samimi kalple Allah’a yönelenlerin affedilme ümitleri dolayısıyla, Müslümanlar tarafından heyecanla ve özlemle beklendiği için “Regaip Kandili” denmiştir.
Bu gecede ilk yapılması gereken şey nefis muhasebesidir. Madde ve mana arasındaki dengenin madde lehine bozulduğu, insanlar ve toplumlar arası ihtilafların bütün dünyayı olumsuz yönde etkilediği, akl-ı selimin unutulduğu bir zamanda, insanın ruhunu derinden kırılmalardan ve acılardan koruyabilmek için, nefis muhasebesine her zamankinden daha çok ihtiyacı vardır.
Bu gecede Kur’an okuyup, dua edelim. Günahlarımızdan tövbekâr olalım. Büyüklerimize saygı ve küçüklerimize sevgi hislerini artıralım. Yetim-öksüz, fakir-fukara, garip-gurebanın yanında olalım. Allah’a karşı rağbetimizi artıralım. Bilelim ki, Allah yanında hiçbir şey zayi olmayacaktır. Allahü Teâlâ kerim kitabında; “Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes yarını için ne göndermiş olduğuna baksın.” (Haşr.19) buyurmaktadır.

Mübarek üç aylara kavuştuğumuz şu günlerde dünyanın değişik yerlerinde huzursuzluklar devam etmektedir. Özellikle sınırlarımızda başta Suriye’de olmak üzere kardeşin kardeşi öldürdüğü savaşlar ve çatışmaların devam ettiği, ora halkının kendilerinin doğup büyüdükleri toprakları bırakarak göç ettikleri ve çaresizce ülkemize sığındıkları gerçeği gözler önündedir. Ülkemizde terör sebebiyle meydana gelen maddi ve manevi büyük kayıplar bizleri derinden üzmektedir. Allah terör belasından bizleri korusun. Şehitlerimizin ruhlarını şad eylesin, Allah rahmet eylesin, Bizleri birlik ve beraberlikten ayırmasın.

Gelin önümüzdeki Regaip Kandilini ve mübarek (kutlu) üç ayları fırsat bilip halimizi Allah’a havale ederek yardımını talep edelim. Eksik ve kusurlardan bağış dileyelim. Sevgi, dostluk ve kardeşlik için gayret gösterelim.

Bu duygu ve düşüncelerle, Üç aylarınızı ve Regaip Kandilinizi tebrik eder, bu günlerin ilimize, ülkemize Alem-i İslam’a hayırlar getirmesini, insanlığın huzuruna vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.”  29/03/2017

Hıdır BAYRAK

İl Müftüsü