25.07.2016

İlçemizin Tarihçesi

Tarihte Frikya kıtasında  Frikya Kırallığına bağlı Psidya ‘nın en eski şehirlerinden birisidir Tefenni. Psidya’yı, Eti’ lerİran’ lılarRomalı’ lar,  Yunan’ lılar ve Bizanslılar   uzun süre idare etmişlerdir. Bu geçmişi M.Ö. 800-500 yıllarına kadar dayanır. Bu konuda  Araştırmacı – Tarihçi,  Texier ve Rasav, Klasik Çağda İstefani ve Temzsonium-Temennos (TEFENNİ)  nin geçmişi için ortak fikirdedirler. 13 yy. kadar Bizans Hakimiyetinde kalmıştır bir köydür. .Ancak ilçemiz tamamen bir Türk Şehri olarak günümüze kadar gelmiş ve TİRKEMİŞ Cemaatı Yurt edinmişlerdir.

            Tefenni Miladi 1868 Rumi 1282 yılında kaza merkezi olmuş ve Burdur Sancağına bağlanmıştır. Tefenni, Ali Cevad’ın “Memalik-i Osmaniye’nin Tarih ve Coğrafya Lügatı “ isimli eserinde ; Tefenni Konya Vilayetinin Burdur Sancağına bağlı bir kaza, olarak ifade edilmektedir.

            Selçuklular zamanında Hamitoğulları’na bağlı bir köy olarak idare edilmiş ve Gölhisar Beyliği’ne bağlanmıştır. Osmanoğulları  Beyliği’ nin Hakimiyeti ele geçirmesi sonucunda da  Yönetim ve İdaresi Osmanoğulları Beyliği’ ne geçmiştir.  Müslümanlığın Anadolu da yayılması ve Müslümanlığın kabul edilmesinden sonra, kimi tarihçilere göre Temizoniyum, kimi tarihçilere göre de İstefani olan Bizans ismi Tefenni olarak değiştirilmiştir. 

            Şehir ilk önce Eşeler dağı eteklerinde çıkan Barutlusu Pınarı civarında ( şimdiki Haraplanlı) kurulmuş. Deprem ve doğal afetlerle harap olan bu yerden, Bazı aileler diğer illere-yerlere göç ederken bazı aileler de  şimdiki Kocapınar’ ın  olduğu yere gelerek tekrar dan ev yaparak yerleşmeye başlamıştır. O dönemde 80-100 hane olan Tefenni’ ye Çömek Aşireti’ nin bu yere gelmesi ile ev sayısı çoğalmış ve Tefenni kurulmaya başlamıştır.