30.04.2018

BERAAT KANDİLİ MESAJI

Ramazan ayının habercisi, Yüce Allah'ın sınırsız af, merhamet, yardım ve bereketine vesile olan mübarek Berat Kandiline vasıl olmuş bulunuyoruz. Bu gece (30 Nisan 2018) gönül evlerimizi aydınlatan ışıklardan biri olan mübarek Berat Kandilidir. Mübarek gecelere 'Kandil' isminin verilmesi Osmanlı geleneğine dayanmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu II. Selim devrinde camiler aydınlatılıp minarelerde kandiller yakıldığı için bu gecelere 'Kandil Geceleri' denilmiştir.

Berat; borçtan, suç ve cezadan kurtulmak demektir. İlahi rahmetin bütün alemi kuşattığı, Yüce Mevla'nın af ve bağışlamasının coştuğu, Resûl-i Ekrem (s.a.v)'e tam bir şefaat yetkisinin verildiği mübarek bir gecedir Berat. Cenab-ı Hak, Benû Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri kadar kimseyi cehennemden halas eder Berat Kandilinde. Rivayete göre Allah Resûlü (s.a.v) Berat Kandilinin ne derece mukaddes olduğunu şöyle beyan buyurnuştur:

Şaban'ın on beşinci gecesi olduğu zaman o geceyi ibadetle geçirin. Gündüzünü de oruçla ihya ediniz. Çünkü Allah (c.c.), o gece güneş doğuncaya kadar dünya alemine rahmet nazarıyla tecelli eder ve buyurur ki:

- Yok mu istiğfar eden, mağfiret edeyim.

- Yok mu rızık isteyen, rızıklandırayım.

- Yok mu dert ve musibete uğrayan, şifa vereyim.

Daha ne gibi dilekleri olanlar varsa istesinler vereyim.

"Günahtan pişman olmak, onun üzüntüsünü duymak hakiki bir tevbe demektir. Allah böyle kullarını affeder" buyuran Sevgili Peygamberimiz (s.a.v); Cenab-ı Hakk'ın, Şaban ayının 15. gecesinde müşrikler ile kin ve düşmanlık güdenlerin haricinde bütün kullarının suç ve günahını affedeceği müjdesini de vermektedir.

Bu gecede açılan rahmet kapısından içeriye girelim. Yüce Mevla'dan gelen ikramlarla beratı alıp cennet ve cemalullaha ulaşalım. Rabbimize yönelerek hareketlerimize Allah rızasına uygun bir çekidüzen verelim. "Kişi sevdiğiyle beraberdir" sırrına ermek için peygamberlerin, sıddıkların, şehitlerin ve salih kulların yürüdükleri yolu takip edelim. Kalabalıklar arasında yalnızlığı ve iç hesaplaşmayı yakalayıp günahlara tevbe edelim. Ailemiz, ülkemiz, bütün müslümanlar ve insanlık için dua edelim.

Kovarsan kapından kime gideriz

Yakarsan narından biz ne ederiz

Senden ğayrı ilah yok kande gideriz

Dergâhına kulların tevbeye geldi