05.10.2018

“Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın” Açılışı Yapıldı

Burdur İl Müftülüğü tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla düzenlenen açılış programında Vali Hasan Şıldak Din Görevlileri bir araya geldi.

1-7 Ekim tarihleri arasında “Din Hizmetine Adanmış Ömürler” temasıyla kutlanacak Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen programa başta Vali Hasan Şıldak olmak üzere Vali Yardımcısı Mehmet Yıldız, İl Müftüsü Hıdır Bayrak ve din görevlileri katıldı.

Öğretmenevi Nurcihan Velicangil Konferans Salonunda düzenlenen açılış programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı ve Ulu Cami Baş İmam Hatibi Turan Çakır tarafından okunan Kur’an tilaveti ile devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Hıdır Bayrak; konuşmasında “Camiler ve Din Görevlileri Haftasının” açılışını yapıyoruz. İlk insanla birlikte mabet vardır. Kâbe’nin varlığı ilk insanla beraberdir. Camiler toplanma yeridir. Camiler dertlilere derttaştır. Gariplere yoldaştır. Camiler semboldür. Camiler simgedir. Nerde cami görseniz orada Müslüman var veya yaşamış demektir. Din görevlilerimiz Peygamber efendimizin mihrabında, minberinde kürsüsünde bulunan vekiller konumundadırlar. Bulundukları mahallin ve bölgenin önderleri imamlardır. Ülkemizin Kurtuluş Savaşı’nda düşman işgalinden kurtarılmasında din görevlilerimiz önemli rol oynamış, 15 Temmuz Destanının yazılmasında da din görevlilerimiz üzerlerine düşen görevi hakkıyla yerine getirmişlerdir.

Geçmişimizde iz bırakan, yeni nesli inşa eden Abdurrahman GÜRSES, Celalettin ÖKTEN, Mahmut BAYRAM, Hacı Veiszade Mustafa Efendi, Gönenli Mehmet Efendileri hepimiz biliriz. Örnek olan şahsiyetleri göz önünde bulundurarak bu yılın Camiler ve Din Görevlileri Haftasının teması “Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler”dir. Temanın bizlere ve genç nesle dinamizm kazandıracağına inanıyorum.

Haftanın hayırlar getirmesini diliyor, cami hizmetine gönül vermiş görevlilerimize başarılar diliyorum. Sayın Valimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Saygılarımı sunuyorum” dedi.

Hıdır Bayrak tarafından yapılan konuşma sonrası Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon gösterisi sunuldu. Programın devamında konuşma yapan Vali Hasan Şıldak din görevlilerine hitap etti.

Vali Hasan Şıldak yaptığı konuşmada; “Sizler Din Görevlileri olarak önemli bir görevi icra ediyorsunuz. Tabi ki bu görev omuzlarınıza çok farklı bir sorumluluk yüklüyor. Öyleki, sizler 24 saat görev başındasınız. Pek çok açıdan sadece ezan saatleri ve vakit namazı saatleriyle sınırlı bir görev icrası gibi görünmekle birlikte, siz çok önemli bir sosyal görevi toplumda ifa ediyorsunuz. Zira insanımız sizi her an yanında görüp ihtiyaç duymakla karşı karşıya kalıyor. Sizler toplumda pek çok noktada devleti temsil eden tek görevlisiniz. Bazı köylerimizde okullarımız kapalı devlet adına orada görev yapan siz ve muhtarlarımız var. Bu anlamda siz kendinizi önemseyin ve de bunun gereğini yerine getirme noktasında da hiçbir şeyi hafife almayın diye düşünüyorum. Hutbelerimizde, vaazlarımızda kullanacağımız dilden hitap şekline, çocuklarımıza yaklaşmaktan yaşlılarımıza engellilerimize göstereceğiniz özene kadar çok fazla alanda sizlerin göstereceği bu yaklaşım toplum tarafından yakından izleniyor ve önem veriliyor. Sizin aslında İslamiyet’i temsil eden örnek bireyler olarak yansımanız toplumda geniş yankı buluyor. Bu manada cemaatle ilişkiler, Kuran Kurslarımızdaki öğrencilerimizle kuracağınız ilişkiler, öğrenci velilerimizle geliştireceğiniz ilişkiler hem dinimizin daha iyi anlaşılması, hem de sizlerin temsil ettiği misyon anlamında karşılık bulmanız ve hizmetinizin karşılığını almanız noktasında çok önem taşıyor. Din görevlilerimiz dinin  doğru anlaşılması, yorumlanması ve uygulanmasında tek bir rehberimizdir. İslamiyet legal veya illegal hiçbir gurubun hiçbir örgütün tekelinde değildir. Her zaman din görevlilerimiz toplumumuzda devletimizin yanında ve insanımızın yanında olmuştur. Bundan sonrada böyle olacaktır. Sizlerin bu günü ve haftayı da vesile kılarak eksikliklerimizi tamamlama, bu manada yapabileceklerimizi gözden geçirme, adeta önümüzdeki bir yıllık yeni dönemde yeni bir iş planı yeni bir yaklaşım, yeni bir heyecan ve iş disipliniyle işlerimize sarılmamız ve yaklaşımımızı bu nokta da toplamanızı istirham ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Burdur İl Müftülüğü Tasavvuf Müziği Korosu tarafından ilahiler seslendirilmesinin ardından Aşure dağıtımı ile program son buldu.